Wie zijn wij?

Interview mei 2016

Compacte Campers in andere handen.


Na negen jaar campers verhuren heeft Wouter van Kouwen uit Houten (65) ‘zijn’ camperverhuurbedrijf Compacte Campers’  per 1 juli 2016 overdragen aan Jos van Bentum (51) uit Bunnik.

We  spreken Wouter en Jos  tussen de gestalde caravans en campers benieuwd als we zijn hoe deze match van Houtense ondernemers tot stand is gekomen.

 

Wouter, wanneer en waarom ben je gestart met  Compacte Campers?‘

‘Het  verhuren, onderhouden en opknappen van campers was in 2007 voor mij de uitdaging die ik zocht. De jaren daarvoor deed ik vooral zittend werk en daar werd ik steeds minder vrolijk van. En dus maakte ik opnieuw van mijn hobby mijn werk en ging onze eigen camper verhuren. Dat werden er al gauw meer. Het fysieke werk aan campers houdt je fit en de contacten met de huurders zijn leuk. Veel klanten komen jarenlang terug en als dat niet zo was hadden ze vaak zelf een camper gekocht. Die kwamen ze dan nog even laten zien…..

Het is mooi werk om ervoor te zorgen dat mensen een fijne vakantie hebben. Uiteraard had ik daar ook andere bedrijven bij nodig. Zoals  Garage Mocking uit Odijk die het motorisch onderhoud voor zijn rekening neemt. Het is belangrijk dat  het onderhoud optimaal is want als je iets niet wilt is het dat huurders tijdens hun welverdiende vakantie te maken krijgen met pech onderweg.’

 

Jos knikt instemmend en vertelt waar zijn passie ligt.:

‘Ik ben al heel lang met caravans , campers en vouwwagens in de weer.  In 1977 werd er aan de andere kant van de weg een nieuwe boerderij gebouwd en kwam de oude bebouwing leeg.  Daarna begonnen we met de stalling.  In 1995 hebben we de oude gebouwen gesloopt en er een nieuwe schuur neergezet. Vanaf toen was stalling een serieuze bezigheid. Naast de stalling ben ik (service)monteur. (zzp’er)

Om het bedrijf uit te breiden ging ik op zoek naar iets wat met de stalling/recreatie te maken heeft. Het contact met de mensen die de wagens op komen halen en terugbrengen verloopt altijd heel prettig. Ik probeer er ook altijd even de tijd voor te nemen om de mensen te spreken. Zo kwam ik, nadat ik met onze eigen camper op vakantie was geweest, op de gedachte om deze camper ook te gaan verhuren. Dit beviel goed en ik kwam op het idee om dit verder uit te breiden. Ik kocht er een geheel nieuwe camper bij en wilde dus verder gaan met twee campers in de verhuur; alvast een begin. Zo was de situatie in januari.’

 

Waarom wilde  jij je zaak afbouwen Wouter? Je oogt gezond en zo te zien heb je er nog steeds plezier in.

 ‘Dat klopt helemaal. Maar het is wel een eenmanszaak en als er met mij iets zou gebeuren is dat voor alle betrokkenen heel vervelend. Zoiets wil ik  voor zijn, zeker omdat mijn zonen geen aspiraties in deze richting hebben. Bovendien wil ik na negen jaren nu ook weleens met de camper op vakantie zonder altijd bereikbaar te moeten zijn.  Vorig jaar heb ik daarom besloten om de zaak langzaam af te bouwen. Het liefst door overdracht aan een geschikte persoon waarmee ik bij voorkeur nog enkele jaren samen kan optrekken.’

 

En toen kwam Jos in beeld?

Jos: ‘toen ik op de site van Compacte Campers het bericht las dat Wouter langzaam wilde stoppen heb ik een afspraak gemaakt  en we zijn er samen snel uit gekomen. Wouter gaat op den duur helemaal stoppen en ik neem  nog dit jaar Compacte Campers en de meeste campers  over. De andere campers gaat Wouter via mij verhuren. Hij koopt deze zomer nog een nieuwe camper en ook die gaat dan via mij in de verhuur.

Aan Compacte Campers  als bedrijf zal ik in eerste instantie niet veel veranderen. De site en verdere reclame wil ik wel iets aanpassen. De compactere campers spreken mij meer aan dan de grotere die Wouter nu ook verhuurt.  Het aantal compacte campers  zal ik dus zeker uitbreiden.  Ik heb het dan over  nieuwere campers . De plaats van stalling en uitgifte gaat na dit seizoen wel veranderen; dat wordt  bij mij thuis aan de Rijsbruggerweg. Daar komt ook een ruimte waar we kleine reparaties kunnen uitvoeren.’

 

Wouter:  ‘en dat is nu het leuke; voor mij is het tien minuten fietsen en als het gaat zoals wij allebi hopen kan ik nog zeker een aanatl jaren bij Compacte campers betrokken blijven…. Zo kan Jos ook ongestoord op vakantie!’

Hieronder volgt nog de oude tekst van Wie zijn wij?


Mijn naam is Wouter van Kouwen en ik woon al ruim vijfendertig jaar in Houten. In die jaren heb ik geregeld  met mijn echtgenote Trudy en onze drie zonen de vakanties in campers doorgebracht. In 2007 kochten we na enkele camperloze jaren weer een camper, een ontzettend fijne en zuinige Ford Transit Eurec Hoogdak. (eind 2014 verkocht) De eerste maanden werd er hard gewerkt aan het exterieur (er was wat beginnende roest) en ook aan de motor diende het nodige te gebeuren. Veel kon ik zelf maar nog meer werd uitbesteed; gelukkig kon ik terugvallen op gerenommeerde bedrijven.
 
                                                
 
Maar toen stond er uiteindelijk een perfecte compacte camper waarmee mijn vrouw Trudy en ik in de zomer van 2007 een kleine drie weken rondtrokken. Daarbij ontdekten we eigenlijk voor het eerst de speciale camperplaatsen. Maar ook het verblijf op campings beviel ons goed.
Omdat we zelf niet in de gelegenheid zijn om heel lang weg kunnen zetten we de bus dat jaar op Marktplaats en zowaar; het lukte om hem enkele weken te verhuren.
 
Best spannend om je eigendom zo maar aan wildvreemden mee te geven. (ook al betalen ze er voor..) Maar gelukkig kwamen de huurders elke keer enthousiast terug. Enthousiast over hun vakantie, over 'hun' camper en over de zorg die wij er aan hadden besteed. Met name dat laatste (het enthousiasme van de huurders en het leuke contact met hen) smaakte naar meer en begin 2008 werd besloten om de zaken wat groter aan te pakken. Er werden, na lang zoeken, nog vijf bijzondere campers bijgekocht. Bijzonder in de combinatie van leeftijd, uiterlijke staat (compact en goed onderhouden), onderhoudshistorie en aantal kilometers op de teller. Alle  campers zijn zowel motorisch als qua carrosserie en inrichting grondig onder handen genomen. Ook zijn we met vrijwel alle campers eerst zelf weggeweest zodat we ook de 'nieuwe' campers uit eigen ervaring kennen. Daar kwamen uiteraard ook verbeteringen uit voort.
 
Bij de verhuur gaat het er ons niet in eerste instantie om dat we de campers zo duur mogelijk verhuren tegen zo laag mogelijke kosten. Waar het ons echt om gaat is dat we de huurders een fijne vakantie bezorgen door ze een perfect onderhouden en goed verzekerde camper mee te geven, met onder meer de meest uitgebreide ANWB hulp. Waarbij in overleg van alles mogelijk is. WC'tje mee? Uiteraard. Tentje voor de kinderen? Geen probleem! Extra kinderbedje in de cabine? Doen we. Voortent mee? Natuurlijk! Regelen we voor u!  Navigatiesysteem mee met camperplaatsengids?  Ook dat is mogelijk. Huurt u een oldtimer'? Dan betalen wij voor u het donateursschap van de Stichting Vrije Recreatie zodat u ook nog eens voor weinig geld in Nederland of vlak daarbuiten kunt kamperen.
Samen met elke huurder kijken we wat er nodig is om de vakantie zo prettig mogelijk te laten verlopen. Daarom vinden we het ook fijn als we de huurders van te voren ook even spreken en zien. Dan kan er, als de camper 'thuis' is  ook even worden proef gereden. En uiteraard allemaal zonder extra kosten.
 
In 2008 zijn we dus van 1 naar 6 campers gegaan. En in de jaren daarna groeiden we door en zijn we ook oldtimer campers gaan verhuren. Uiteraard met alle service die we ook met 'gewone' campers gewend zijn te geven.
De huurders waren enthousiast!
 
Ook afgelopen verhuurjaar 2015 is, op een enkel pechgeval na, weer prima verlopen.  De campers staan nu allemaal in de stalling in Odijk waar we ze gedurende de wintermaanden de aandacht geven die ze verdienen, zowel qua carrosserie als qua uiterlijk. En waar nodig wordt ook de inrichting aangepakt. Natuurlijk staat in het voorjaar onze vaste Bovag garagebedrijf (Gerard Mocking in Odijk) weer klaar om de campers  voor de eerste verhuur (en later in het jaar ook tussen de verhuringen door) motorisch in optimale staat te houden. Wel zijn er weer wat campers te koop. Dit omdat ik de zaak heel langzaam wil gaan afbouwen. Maar met de aankoop in 2015 van de prachtige Ducato Dethleffs  en de Ford Transit Hobby hebben we tegelijkertijd ook ons aanbod kunnen verjongen. Dit keer met wat grotere campers die ook geschikt zijn voor winterzonvakanties. Nu we zelf wat ouder worden zien we daar ook wel de voordelen van in..... Omdat dit eigenlijk geen compacte campers zijn hebben we bij de Kamer van Koophandel een tweede handelsnaam laten registreren: 'Campers Midden Nederland'.  In het voorjaar van 2015 hebben ook de Ford Transit Westfalia aangekocht: een ideale camper voor 4 tot 5 personen. En hččl compact!
 
Wilt u de camper van uw keuze eerst van te voren bekijken? Juist in de winter kan dat heel goed omdat ze dan allemaal ook bijna altijd aanwezig zijn. Bel gerust voor een afspraak.

Omroep Houten heeft nog niet zo lang geleden een filmpje over ons gemaakt. u kunt het hier bekijken.
 
Het zal duidelijk zijn; ook in 2016 blijven we de kleinschaligheid koesteren. Want persoonlijke zorg, zowel voor camper als voor de huurder; daar is het waar het wat ons betreft om draait.

November 2015,
Wouter van Kouwen

Pagina afdrukken